loader image

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

FÉNYVÉDELEM, FÉNYVÉDŐ, NAPOZÁS, SPF

Kopcsák Emese

„Napozni szabad, csak okosan kell a megfelelő, hatékony termékekkel.”

Gyakran ismételt kérdések

Amikor napozok szép barna lesz a bőröm, sok D-vitamin is termelődik, az UV sugarak akkor miért nem jótékonyak?

Az UV-sugaraknak vannak jótékony hatásai, azonban sajnos számos problémát is okoznak.

Az UVA sugarak egész évben jelen vannak, nagyon mélyre jutnak, áthatolnak az ablaküvegen, hatására felgyorsul az öregedés, ráncok, pigmentfoltok jelennek meg, hozzájárul a napallergia, és bőrrák kialakulásához.

Az UVB sugarak nyáron vannak jelen, hatására D-vitamin termelődik és szép barna lesz a bőrszín, de a leégésért, eritéma, bőrgyulladás, hámlás kialakulásáért is felelős.

Az infravörös sugarak dehidratáció, foltok kialakulását befolyásolják és felerősítik az UV sugarak okozta károkat.

Miért nem mindegy, milyen terméket használok, és mi van az adott termékben?

Egyrészt, fontos tudni, hogy nem minden fényvédő használható bárhol a világban, hiszen bizonyítottan némelyik károsítja a korallokat, a vízi növény-, és állatvilágot. Ehhez nem is kell elmenni a világ végére, Olaszországban is számos strandon, csak és kizárólag korall barát logóval ellátott termék használatát engedélyezik.

Másrészt, nem mindegy, hogy mi szívódik fel a bőrben és mi nem, valamint az sem, hogyan. Ennek tükrében érdemes figyelni, hogy a fizikai fényvédők ne legyenek nano méretűek, és a kémiai pedig bőrbarát legyen, valamint ne halmozódjanak fel a bőrben.

Ezen túl, nem árt, ha bőrápoló kozmetikumok is, magas hatóanyag tartalommal, amik hidratálnak, táplálnak, nyugtatnak, lassítják a bőröregedési folyamatokat.

Mire kell figyelni a napozó termékek használatakor?

  • Reggel a bőrápoló rutinunk része legyen. A kémiai fényvédőknek szükségük van 20-30 percre, hogy hatékony védelmet tudjanak a bőrben kialakítani, így az már késő, ha a strandon bekenjük magunkat.
  • Tartalmazzanak bőrápoló hatóanyagokat.
  • Bőrbarát alapanyagokból készüljenek, amik nem halmozódnak fel a bőrben.
  • Ne tartalmazzanak nano méretű fizikai fényvédőket.
  • A bőr- és fototípusunknak, életvitelünknek megfelelő terméket alkalmazzunk, hiszen ha pl. sportolunk, akkor a stabilan a bőrön maradó, intenzív izzadáskor sem könnyen leolvadó termék lesz a jó választás, a strandon jobban szeretjük egy permettel újra fújni magunkat, a gyerekeknek víz- és homokálló terméket szeretnénk.

Szükséges külön terméket használni arcra és testre?

Mint minden bőrápoló terméknél érdemes speciálisan az adott területre kifejlesztett ápolót alkalmazni.

Mindegyikben található védelmet biztosító hatóanyag, valamint hidratáló, tápláló összetevő is.

Azonban az arcra való termékek a bőr idő előtti öregedésével is hatékonyan veszi fel a harcot egyedi összetevőinek köszönhetően.

A különbség még a kiszerelésben és a textúrákban is megnyilvánul.

Csak a magas faktorszámú termék véd?

Az SPF szám azt mutatja meg, hogy mennyivel több időt tudunk a napon tölteni a termék használatával leégés nélkül, mennyivel többször kell újra kennünk a nap folyamán a bőrünket. Ha pl. valaki 10 perc alatt leég fényvédő nélkül, akkor egy SPF 30 termékkel 30×10 percet tud a napon tölteni maximális védelemmel. SPF50 esetén 50×10 percet, stb.

Védelem tekintetében néhány % csak a különbség egy 15, vagy egy 50 faktorszámú terméknél, az ismétlések között eltelt idő a fontos különbség.

Az SPF15 93%, SPF30 97%, SPF50 98%-át blokkolj az UV-sugaraknak.

50-es faktorszámú terméket használok reggel, később már nem kenek magamra semmit, de mivel magas a faktorszám, így véd egész nap?

Mindegyik terméket napközben többször újra kell használni attól függően, hogy éppen milyen körülmények között használjuk (tengerparton, városnézéskor, napközben irodában, stb.) és melyik fotótípusba tartozik a bőrünk.

A faktorszám azt mutatja meg, hogy milyen gyakran kell ismételni.

Az SPF szám jelöli az UVB védelmet, illetve, hogy mennyivel több időt tudunk a napon tölteni a termék használatával leégés nélkül, mennyivel többször kell újra kennünk a nap folyamán a bőrünket. Ha pl. valaki 10 perc alatt leég fényvédő nélkül, akkor egy SPF 30 termékkel 30×10 percet tud a napon tölteni maximális védelemmel. SPF50 esetén 50×10 percet, stb.

Nem szoktam a strandon kifeküdni napozni, általában árnyékban vagyok, így is kell használnom?

Az UV sugarak mindenhol érnek minket, még az árnyékban is, akár ott is tudunk barnulni. Sokszor az emberek addig égnek le, amíg eljutnak a strandra, városnézés, sétálás közben, felhős időben.

A napsugarak számos bőrprobléma kialakulásáért felelősek, mint a pigmentfolt, bőrgyulladás, eritéma, a bőr rákos megbetegedése, de 80%-ban ők a felelősek a bőrön megjelenő öregedési folyamatokért is.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig használjunk fényvédőt a megfelelő bőrvédelem érdekében.

Nem szoktam leégni, akkor is kellene?

Igen!

A fényvédelem nemcsak a leégés ellen szükséges. A napsugarak számos bőrprobléma kialakulásáért felelősek, mint a pigmentfolt, bőrgyulladás, eritéma, a bőr rákos megbetegedése, de 80%-ban ők a felelősek a bőrön megjelenő öregedési folyamatokért is.

Csak nyáron használok fényvédőt, télen nincs szükségem rá.

Mivel az UVA sugarak egész évben jelen vannak, ezért szükséges minden nap fényvédőt használni.

Fokozottan igaz ez azokra, akik hajlamosak a foltosodásra, vagy abban az esetben is gondoljuk erősebb fényvédő termékre, ha télen síelni, vagy éppen meleg helyre utazunk.

Irodában ülök egész nap, nem a szabadban vagyok.

Az irodában az ablakon keresztül is ér minket a fény.

Az UVA sugarak áthatolnak az ablaküvegen, sajnos minden negatív hatása érvényesül ebben az esetben is akár irodában vagyunk, vagy egész nap az autóban.

Amíg eljutunk a munkahelyünkre, kimegyünk ebédelni, kávézóba, ebben az időszakban is találkozunk a különböző UV-sugarakkal.

Az irodai munka esetén a kék fénnyel szemben is érdemes védekeznünk, hiszen 20%-al gyorsítja fel a bőr öregedési folyamatait.

A monitor által kibocsátott hő pedig szárítja a bőrünket.

Nem szeretem a napozó termékeket, mert nem barnulok tőlük, sokszor ragadnak, fehér réteg marad a bőröm felszínén.

Egy modern termék tartalmaz olyan hatóanyagokat is, amik abban segítenek, hogy szép barna lehessen a bőrünk a használatakor.

Fontos kiválasztani a számunkra megfelelő textúrát, ami könnyen beszívódik, nem hagy ragacsos, fehér réteget a bőr felszínén még magas faktorszám esetén sem.

Ápoló hatóanyagokat is tartalmaz, így a védelem mellett hidratálja, táplálja is a bőrt, megelőzi idő előtti öregedését.

Nagyon nehezen barnulok, van-e megoldás erre?

A Vagheggi napozás előtti termékei lehetnek ebben a segítségedre:

  • Napozást és tartós barnulást elősegítő 2:1 zselé, amit a nyaralás előtt néhány nappal érdemes elkezdeni használni
  • Intenzív barnítót közvetlenül napozás előtt érdemes használni, az UV fény hatására segíti a melanin termelést, azonban mindig fényvédővel együtt alkalmazd.
  • Az arcra és testre való önbarnítók, az év bármely időszakában gyönyörű napbarnított bőrt kölcsönöznek.

 

Nem tudom milyen fényvédőt használják a néhány hónapos gyerekemre, mert a kifejezetten nekik szánt termékek tele vannak nano méretű fizikai fényvédővel.

Sajnos ez is egy elég gyakori probléma, legtöbbször nem is nézzük meg, hiszen úgy gondoljuk, amit kifejezetten újszülött kortól javasolnak, az biztos úgy van összeállítja, hogy jó legyen, valamint laikusként, miért is kellene ilyen szinten értenie egy anyukának a hatóanyagokhoz.

Arról nem beszélve, hogy nem is mindig tudnak érdemben segíteni a drogériában, gyógyszertárban.

De léteznek minden szempontból megfelelő termékek, pl a Vagheggi Vízálló napozó krém SPF50+ érzékeny bőrre nyugodtan alkalmazható pici gyerekeknél is.

Sajnos nem figyeltem és leégtem. Mit tehetek, hogy minél kevesebb probléma legyen belőle?

Sok népi hagyományt hallhatunk ezzel kapcsolatban, ami vagy működik, vagy nem.

Amit tapasztalat alapján tudok javasolni, azok a napozás utáni termékei a Vagheggi napozó termékcsaládnak.

Már néhány óra múlva csökkenti, akár meg is szűntetheti a pirosságot, a kellemetlen húzódó, égő, fájdalmas bőrérzetet.

Az esetek többségében nem hámlik le a bőr és nagyon szépen bebarnul.

Mindig is sok időt töltöttem a napon, szeretem, ha szép barna a bőröm, de azt vettem észre, hogy öregebbnek tűnik, ennek mi az oka?

A bőrön megjelenő bőröregedési folyamatok 80%-ért az UV fény a felelős.

Amennyiben nem védjük megfelelően, kinél hosszabb, kinél rövidebb időn belül, de megjelennek nemkívánatos bőrtünetek, amik idővel önmaguktól csak romlani tudnak.

Egyre több területet fog érinteni, egyre mélyebben, egyre több negatív kísérő tünet jelentkezik, amik javítása, megszűntetése egyre több időt vesz igénybe.

Megfelelő megelőzéssel az idő előtti öregedés is kiküszöbölhető.

Zsíros, problémás a bőröm, nem szeretem a fényvédőket, mert pattanásos leszek tőle.

Egy modern fényvédő termék nem komedogén.

Tartalmaz ugyan tápláló összetevőket, de mivel ezek nagyon hasonlóak a bőr zsíranyagához, nem tömítik el, könnyen beszívódnak, megfelelő hidratálást, táplálást, matt hatást biztosítanak pattanás kialakulása nélkül.

Kell-e külön figyelmet fordítanom a tetovált területekre?

Akár smink-, akár testtetoválásról van szó, mindig külön odafigyelést igényel ápolásuk.

Magas faktorszámú termék használata javasolt, akár külön a tetovált területeken.

Ehhez jó választás a stift változat, hiszen ezek stabilabban maradnak a bőr felszínén még intenzív izzadás esetén is.

Ezzel megelőzhetjük a tetoválás színének megváltozását, fakulását.

Van néhány / elég sok anyajegyem.

Fontos kiemelt figyelmet fordítani az anyajegyekre.

Magas faktorszámú termék használata javasolt, akár helyileg az anyajegyeken.

Ehhez jó választás a stift változat, hiszen ezek stabilabban maradnak a bőr felszínén még intenzív izzadás esetén is és könnyen tudunk akár az adott területre fókuszálni, helyileg alkalmazni.

error: Content is protected !!